Tot dit taakveld behoren alle voorzieningen opvang- en beschermd wonen inclusief eventuele maatwerkdienstverlening en –voorzieningen voor personen die in de betreffende opvangvoorzieningen verblijven, zoals vrouwen opvang, aanpak huiselijk geweld, beschermd wonen personen met psychische of psychosociale problemen, inloopfunctie GGZ en meervoudige problematiek (o.a. verslaving).
6.81 Geëscaleerde zorg 18+
Opvang en beschermd wonen
De centrumgemeente Vlissingen ontvangt ook voor 2019 vanuit het rijk nog de middelen voor Opvang en Beschermd Wonen en regelt de aanbesteding hiervan voor Zeeland. De Zeeuwse gemeenten hebben de centrumgemeente opdracht gegeven om bij de aanbesteding binnen het budget te blijven. Naar verwachting gaan de budgetten voor Opvang en Beschermd wonen vanaf 2021 direct naar de gemeenten. In 2019 bereiden we deze transitie voor.
Sluitende aanpak mensen met verward gedrag
In 2018 en 2019 organiseren we een sluitende aanpak van mensen in verwarde situaties / met verward gedrag. Dit doen we samen met de ketenpartners en ervaringsdeskundigen. Dit is een ontwikkeltraject dat mogelijk financiële consequenties heeft in 2019 en verder.
Veilig Thuis
Veilig Thuis (advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling) speelt in Zeeland een cruciale rol in de zorg voor een veilige omgeving voor kinderen en voor kwetsbare volwassenen en ouderen in afhankelijkheidsrelaties. Veilig Thuis doet onderzoek naar de mate van veiligheid van inwoners en werkt samen met andere veiligheidspartners en de lokale zorg.
In 2019 wordt de regiovisie Veilig Thuis herschreven. Gebaseerd op het landelijke Programma Geweld hoort nergens thuis, waarin drie actielijnen zijn opgenomen:
- Geweld eerder en beter in beeld
- Geweld stoppen en duurzaam oplossen
- Aandacht voor specifieke groepen
MDA++
Veilig Thuis bereidt de invoering van MDA++ voor in 2018, de pilot loopt door in 2019. MDA++ staat voor multidisciplinaire aanpak, specialistisch, intersectoraal en systeemgericht met casusregie in complexe situaties. Het gaat hier om samenwerking tussen alle Veiligheids- en Zorgpartners. Dit is een ontwikkeltraject dat mogelijk financiële consequenties heeft in 2019.
CSG
Centrum Seksueel Geweld is geopend per 1 februari 2017. In de jaren 2016/2017 zijn tijdelijk middelen ontvangen via de centrumgemeente Vlissingen. Daaruit is ook 2018 gefinancierd. Gemeenten dienen vanaf 2019 het regionale CSG zelf te financieren.